Sunday, 26 April 2015

004 Hrvatski iseljenici u Argentini - Dr. sc. Marina Perić Kaselj004 Hrvatski iseljenici u Argentini


Velika, bogata i plodna Argentina sada je zapuštena i osiromašena: ekonomski krah i iseljavanje iz Argentine

Primjer 1. Iseljenik iz Buenos Airesa: Ekonomsko stanje u Argentini na najnižem stupnju. Zbog mijenjanja novca trgovine, tvornice, radnje zatvorene. Velika glad i kriminal po gradovima. La Union Civica šalje svoje predstavnike po gradovima i selima da skupe milostinju za najugroženije.

Za nas Evropejske useljenike kažu da će nam dati povoljnije karte parabrodska društva za povratak. Mi Austrijski podanici nemamo parobrodskog društva da nam ustupi takve povlastice, a i neki se boje vratiti radi prekršaja vojničke dužnosti jer su vojni bjegunci. Kad bi nas barem zakonski pomilovali (Narodni list, 24.12.1890).

Nestabilna politička situacija dovela je do paralize ekonomije i prouzrokovala ekonomski krah. Mnogi iseljenici različitih nacionalnosti iz Argentine reemigrirali su u Brazil ili se vratili u Europu.

Hrvatima opcija vraćanja nije odgovarala budući su mnogi od njih bili vojni bjegunci- pri povratku bi bili zatvoreni, drugo nisu imali svoje parobrodarsko društvo poput ostalih iseljenika da se uz povoljnu cijenu ili besplatno vrate u domovinu. Stoga su se ili iseljavali u Brazil ili si ostali u Argentini dok se situacija na promijeni.


Primjer 2. Iseljenik M. iz Buenos Airesa šalje pismo pod naslovom Užasno stanje u Argentini:

Velika, bogata i plodna Argentina sada je zapuštena i osiromašena, a useljavanje se pretvorilo u iseljavanje u susjedni Brazil ili vraćanjem u Europu. Trgovina je propala, glad prijeti u više pokrajina, financije su u rasulu.

Takvo je stanje i među Slavenima, većinom Hrvatima. Kažu da u Buenos Airesu ima gomila Dalmatinskih Hrvata bez rabote, a ono malo naših koji mogu pomoći da nisu za to spremni jer više pomažu Talijancima nego Dalmatincima. Drugi se tuže da austrijska vlada oklijeva poslati konzula iako je velik broj austrijskih podanika (Narodni list, 11.2.1891).

Kako se može uočiti iz pisma iseljenika na područja pokrajine Santa Fe u Argentini su među naseljenim Slavena većina Hrvati.

Njegova opaska u vezi nezaposlenih dalmatinskih Hrvata u Buenos Airesu kojima imućniji hrvatski iseljenici ne žele pomoći dok s druge strane pomažu Talijanima, vjerojatno je u skladu s tadašnjim političkim rascjepima između hrvatskih iseljenika (autonomaši i narodnjaci), a moguće i zbog razloga dobrih odnosa Talijana i Hrvata koji su u Buenos Airesu u predjelu Boca zajedno živjeli u mirnom suživotu.

Mnogi Hrvati naseljeni na području pokrajine Buenos Aires i Santa Fe uslijed ekonomske krize izgubili su posao i ostali bez osnovnih sredstava za život. Kako vidimo prepušteni su sami sebi jer nemaju konzulat, a niti im može pomoći Vlada Argentine.- - - -

Dr. sc. Marina Perić Kaselj
Komparativni prikaz transformacije identiteta hrvatskih iseljenika u Čileu i Argentini
Doktorat, Filozofski fakultet u Zagrebu (2010.)

(olomci)Copyright © All Rigths Reserved - Todos los derechos reservados - Sva prava pridržana

El magister José María –Joza– Vrljičak es el director de la revista Studia Croatica desde 1994.


Estudios Migratorios Croatas cuenta con el apoyo de la Oficina del Gobierno croata para los croatas fuera de la República de Croacia a través del subsidio otorgado por ese organismo a FEPAI - STUDIA CROATICA  No comments:

Post a Comment